Om man har en smartphone kan man lyssna på musik genom att använda appar, framförallt de appar som är kopplade till streamingtjänster är bra alternativ.

Streamad musik

När man pratar om streamad musik så handlar det om att man inte behöver ha musiken på sin enhet. Man behöver alltså inte ladda ner eller överföra musikfiler till sin telefon. Istället kopplar man upp sig mot nätet så att musiken tillfälligt laddas till ens mobil medan man lyssnar.

Fördelen med att streama musik är att musiken inte tar plats på mobilen. Att ha ett stort minne på sin telefon kostar pengar, och att ha ett minne som är nästan fullt gör att mobilen blir långsam när man använder den. Med streamingtjänster kan man dessutom ha tillgång till nästan oändligt med musik, miljontals låtar som man kan hitta via en enkel sökning. Sitter man på bussen och kommer att tänka på en låt man brukade lyssna på för 20 år sen är det inga problem, man kan lätt få fram den.

Appar för musik

Det finns en uppsjö av appar som man kan använda för musiklyssnande. Vill man använda sig av någon streamingtjänst är det bästa alternativet att använda tjänstens egen app. Genom att skaffa ett abonnemang och logga in via appen får man på ett lätt sätt tillgång till all musik tjänsten erbjuder. En av de största och mest kända, åtminstone i Sverige, är Spotify. Ett annat alternativ är att välja iTunes, som är Apples egen mediespelare.

Lyssnar man hellre på musik från olika radiostationer finns det appar för det. Sveriges radio har sin egen app. Vill man inte begränsa sig till public service-utbudet finns det appar som är gjorda för poddar där man brukar kunna lyssna på de flesta radiostationerna.

I Apple Store (som finns på telefonen) kan man söka efter olika appar, och oavsett vilken app man använder är det enkelt att installera den via sitt Apple-ID. Behöver du hjälp med hur man skaffar Apple-ID eller installerar apparna, så finns det en enkel manual på hur.se. Har du en telefon med Android är de flesta appar möjliga att installera även på den.