Musik som talar till personer, inte skivbolag. Det är nog på det sättet en förespråkare av indiemusiken skulle uttrycka sig. Men vad är indiemusik egentligen? Indie står för det engelska ordet ”independent” som betyder självständig. Självständig musik helt enkelt. Band som av principiella skäl – att dem inte vill anpassa sig efter ett skivbolags regler – eller som inte ännu har blivit stora nog för att bli signade av ett skivbolag faller inom den kategorin.

Är du en musikalisk talang?

Om du fortfarande befinner dig i ”indie-stadiet” men med en ambition att få skriva ett skivkontrakt en dag krävs det talang. Och massor av talang. Konkurrensen är benhård. Väljer du att istället bojkotta skivbolag som ”äkta” indieartister gör, kan en god idé vara att släppa en egen skiva. Behöver du finansiell hjälp med ditt projekt kan du kolla in Myloan för att låna pengar till din skivinspelning.

Michael Wiehe

Michael Wiehe är ett musikaliskt geni som med tydlig vänsterinriktning skriver sina låtar. Wiehe var frontman i en av de mest populära progg-grupperna i Sverige under 70-talet vid namn Hoola Bandoola Band. Han låg ofta i nära samarbeten med musikaliska indie-artister i Sverige – som Thåström, Imperiet, Björn Afzelius, med flera. Idag har Wiehe blivit en folkkär artist som har tagit allt mer plats i den offentliga miljön. Under sin karriär har Wiehe mottagit flera priser inklusive två grammisar.

Björn Afzelius

Björn Afzelius var en av de mest inflytelserika indieartisterna i Sverige. I ett nära samarbete med Michael Wiehe var de båda medlemmar i gruppen Hoola Bandoola Band – ett socialistiskt band med tydlig samhällskritik. Sex år senare lämnade Afzelius gruppen för ett soloprojekt. Det gick väldigt väl. Afzelius dog 1999 i lungcancer och var då den svensksjungande artist som sålt flest album någonsin.